Om oss

Irakiska kulturföreningen i Malmö grundades i juni 1991, när stora delar av de nyanlända irakierna kände ett stort behov av att hitta ett ställe, där de kunde träffas och samtidigt bygga broar med deras nya samhälle. Under alla de här åren och idag har föreningen lyckats att bli ett kulturellt och socialt centrum som har omfamnat dess medlemmar för att lindra deras ensamhet, stärka relationen mellan dem och hjälpa till i olika samhällsfrågor.

Vår förening har spelat en framträdande och ledande roll i att presentera för irakierna och andra  hundratals författare, konstnärer, forskare och andra kreatörer av olika nationaliteter och i många områden. Det var genom att inrätta kulturkvällar, föreläsningar, seminarier och konferenser, återupplivandet av irakiska kulturdagar, sammankomster och möten av solidaritet med det irakiska folket i deras kamp för demokrati och framsteg samt mot våld, rasism och diskriminering.

För mer än 20 år sedan gav föreningen ut tidskriften ”Tammuz” som var och är fortfarande en av de viktigaste medierna i att sprida produkten av engagerade skaparna av irakier, araber och svenskar och andra i och utanför Sverige.

Vi vill här nämna några av författarna som har inbjudit av föreningen till kulturaktiviteter eller deras produkt har publicerat i ”Tammuz” vid olika tillfällen, för att minnas alla kreativa namn senare: Mudaffar AlNawab, Saady Yousif, Ali Alnajar, Mohamed Saeed Alsakar, Abdul Karim Kasid, Salah Nyazi, Kadum Habib, Falih Abdul Jabbar, Kawkeb Hamza, Fuad Salim, Talib Ghali, Kasim Alsaedy, Kadum Aldakhil, Zayneb, Nahida Alrammah,  Khalil Shawki, Rasheed Khayon, Deya Alshakarjy, Ghaleb Alshabender,  Adnan Alsayegh, Kasem Hawel.

Vår förening spelar en viktig roll i att stödja och utveckla den kulturella växelverkan med det samhälle där vi lever. Den svenska kreativiteten är regelbundet presenterat i våra aktiviteter. För detta ändamål välkomnade föreningen hela tiden de kulturella och politiska svenska figurer till temakvällar, föreläsningar och olika dialogmöte med medlemmarna och andra besökare. Bland de framstående namn som var inbjudna av föreningen: Den saknade utrikesministern Anna Lindh, då ordförande i Malmö kommunstyrelse Ilmar Reepalu, ärkebiskop i Sverige K. G. Hammar, ordförande i vänsterpartiet Lars Ohly, riksdagsledamot Luciano Astudillo, poeten Karen Lentz, poeten Paul Nilsson, poeten Anna – Lena Bager, poeten Arne Zaring och många andra.

Föreningen firar flera nationella och sociala evenemang där det brukar delta många medlemmar, vänner och gäster. Vi firar den nationella revolutionen dag 14 juli, Eid al-Adha, Eid al-Fitr, Jul, Nytt År och andra högtider och tillfällen. Vår förening organiserar också resor och utflykter till olika platser i och utanför Sverige, där en hel del familjer och andra medlemmar lära känna nya ställe och njuta av naturen.

Barnen har en privilegierad ställning i föreningens verksamhet. Det anordnas regelbundet olika aktiviteter för att hjälpa dem att lära känna varandra och öka deras kunskaper om de kulturella, konstnärliga och idrotts platser och händelser  i Malmö och hela Sverige. Barnen uppmuntras också att delta i de kreativa händelser och kurser som sång, musik, måleri och läsning. Barnens aktiviteter organiseras i påsk, halloween, sportlov, andra skollov, skolstart och skolavslutning. Vid sådana tillfällen tillbringar barnen roliga tider i poolen, bibliotek, platser för nöjen och underhållning, parker, trädgårdar eller biografen.

Grundarna av den irakiska kulturföreningen i Malmö

(Irakiska kulturföreningen i Malmö grundades i juni 1991)

1. Ibrahim Maizar Al-Khamisi………………..Akademiker och författare.
  2. Mohamed Enoz……………………………Jurist.
  3. Khalid Mohamed…………………………..Ekonom.
  4. Mohamed Naji……………………………..Tolk och skribent.
  5. Sami Kamal………………………………..Sångare och kompositör.
  6. Falah Khudaer Al-Haider…………………Guldsmed.
  7. Nazum Alek(avliden)………………………Guldsmed.
  8. Ziad Baker Al-Khafaf……………………….Lärare vid Turism Institut.

Man glömmer aldrig de andra som hade gjort mycket för att hjälpa med att grunda föreningen:

1. Hatem Alkurwi.
  2. Hashim Alkuraishi.
  3. Abu Midia(Abu Sharif).
  4. Taleb Kadhum Mahmood(Abu Hisham).

Vi skulle vilja be er att komma med andra namn i fall vi har glömt någon.